Tarihçe

05.02.2020 678

YENİKENT İLKOKULU TARİHÇESİ

Okulumuz 1938 yılında eğitim öğretime açılmıştır. Halen 2 ayrı binada eğitim ve öğretime devam edilmektedir. Çeşitli tamiratlar geçiren B blok 1978 yılında yenilenmiştir. İki katlı olarak yapılan A blok ise 1999 yılında eğitim ve öğretime açılmıştır. Okulumuz 2013 yılından itibaren taşıma merkezli okul olmuştur. Okulumuzun lavabo ve tuvaletlerinin 2015 tarihinde bakımı yapılmış olup fayans ve tuvalet taşları yenilenmiştir. Okulumuza Abdi OKUR tarafından 2015 yılında kamera sistemi ve 2016 yılında ses sistemi alınmıştır. 2015 yılında öğretmenler odasındaki toplantı masası, dolaplar, perdeler ile idare odasındaki perdeler yenilenmiştir. 2017 yılında okulumuzun mutfağı yenilenmiştir. 2018 yılında bağış yoluyla okulumuzun sınıflarına öğrenci dolapları ve askılıklar yaptırılmıştır. Yine 2018 yılında bağış yoluyla okulumuzun ana sınıfına ve koridoruna dolaplar yaptırılmıştır. Öğretmenler odasına bağış yoluyla askılık ve bilgisayar masası alınmıştır.

Okulumuza 2020 yılı ağustos ayında her iki binada olmak üzere yeniden bakım, tamirat ve yalıtım yapılarak okul bugünkü haline getirilmiştir. Okulumuzun yenilenip bugünkü haline gelmesinde emeği geçen İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze, belde belediye başkanımız Mehmet YUMUŞAK'a, okul aile birliği başkanımız Ömer ÖZAKILLI'ya, beldemizin ileri gelenlerinden Abdi OKUR Bey'e ve tüm köy halkına okulumuza yaptıkları maddi manevi katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

Okulumuz toplam 2 binadan oluşmaktadır. Eski bina tek katlı iki derslikli, bir yemekhane, bir depo ve bir de araç gereç odasından ibarettir. Yeni bina iki katlı yedi derslikli, iki idari oda, bir öğretmenler odası, her iki katta tuvaletler ve sonradan kazan dairesine dönüştürülen bölümlerden oluşmaktadır. Okulumuzda ana sınıfı şubesi ile birlikte 1, 2, 3 ve 4. sınıflar eğitim öğretim görmektedir.

 

YENİKENT BELDESİ TARİHÇESİ

Yenikent, 1966 yılında kasaba olmuştur. Eski adı Amarat'tır. Bu kelime Arapçada "imaret" kelimesinden Türk diline uydurulmuştur. Bu kasaba Aksaraylı Sadrazam Pir Mehmet Paşanın vakfı imiş. Paşanın vakfiyesinde ve hususi kütüphanesinde mülknamesinde adı "Hamarat" şeklinde geçer. Aksaray iline 25 Km. uzaklıktadır.

Bu kasabaya Aksaray - Konya karayolunun 20. km'sinde Selçuklu hanlarından Akhan mevkiinde ve Akhan yaylasından kuzeye 6 km'lik bir asfalt yolla gidilir. Kasabanın nüfusu 2000 yılı sayımlarına göre 4981'dir. Kasabanın nüfusu çevre illere olan göç nedeniyle artış göstermemektedir. Kasabanın hane sayısı 1500 dür. 2007 yılı adrese dayalı nüfus sayımına göre beldenin nüfusu 4676 olarak sayılmıştır. Bu nüfusun 2326 sı erkek, 2350 si kadındır. Bu sayımlara göre beldemiz Aksaray'ın 2. büyük beldesi olmuştur. 3 tane mahallesi bulunmaktadır. Bunlar Gazi, İstiklal ve Zafer mahalleleridir. Elektriği, suyu, 6 camisi vardır. Ayrıca 1 lise, 2 ortaokul ve 3 ilkokul vardır. 1 sağlık ocağı, 2 Kur'an Kursu, 1 Tarım Kredi Kooperatifi, 1 pancar kooperatifi mağazası mevcuttur.

Konya yolunun güney kısmına rastlayan topraklar kıraç ve verimsizdir. 1995 yılı içerisinde dönemin belediye başkanı ve zamanın milletvekillerinin büyük çaba ve gayretleri neticesinde bu araziye Yeşilhat Projesi getirilmiş, bu arazi sulak arazi haline dönüştürülmüş ve halkın refah seviyesi yükseltilmiştir. Bu sayede büyük miktardaki kıraç tarım arazisi sulu tarıma açılmıştır.

Kasabanın yeşillik bakımından çok fakir olduğu bilinmekle beraber 1998 yılında belediye başkanı Mehmet AKDERE tarafından başlatılan ağaç dikme kampanyası neticesinde kasaba yeşilliğe kavuşturulmuştur.

Yenikent'in geçmişten kalma gelenek - görenekleri ve meşhur yemekleri vardır. Bunlar; amarat böreği, arapaşı, amarat baklavası, amarat pilavı, amarat tereyağıdır.

Kasabanın batısında 2 km. mesafede Eski Amarat adı verilen bir köy harabesi vardır. Rivayete  göre kasaba buradan şu andaki yerine naklonulmuştur. Burada mezar yerleri mevcuttur. Eski köyün batısından toplu bir suyun aktığı bu yerin üzerinde tarihi bir köprünün bulunduğu ve bu köprünün taşlarının köylü tarafından sökülerek Yenikent'teki Merkez Camii'nin temelinde kullanıldığı bilinmektedir.

Kasabanın doğusunda Kara Toprakla, Kırmızı Çığlık'ın birleştiği yerde Hacı Mustafa Köprüsü denilen üç gözlü bir köprü bulunmaktadır. Bu köprü Osmanlı eseridir. Köy ileri gelenlerinden duyulduğuna göre buralara Köçek Pazarı denilirmiş. Buradaki ören yeri geniş bir alanı kapsamaktadır.

Eski insanlar bu verimli topraklara yerleşmişler ve bu yerlerden bilinmeyen bir sebepten dolayı gitmişlerdir. Buralarda sadece izleri kalmıştır.